Skip to main content

Kreativna nastava

Go Search
Naslovna
Konkurs
Nagrađeni radovi
Kontakt
  
Kreativna nastava > Novosti > Evropski PiL Forum inovativnih nastavnika u Lisabonu  

Novosti: Evropski PiL Forum inovativnih nastavnika u Lisabonu

Title

Evropski PiL Forum inovativnih nastavnika u Lisabonu 

Body

Partners in Learning Forum, koji predstavlja najveće okupljanje inovativnih predstavnika obrazovnih institucija iz cijele Evrope, održan je u Lisabonu od 19. do 22. marta 2012. godine.

Forum inovativnih nastavnika (Innovative Teachers Forum-ITF) međunarodnog je karaktera i okuplja nastavnike koji se ističu u inovativnim primjenama upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u nastavi, a održava se od 2004. godine u okviru Microsoft-ovog globalnog programa „Partneri u učenju“ (www.pil-network.com). Forum je izuzetno korisna prilika za predstavljanje radova obrazovnih institucija, kao i za razmjenu iskustava s nastavnicima iz čitave Evrope. Ovo je treći Forum na kojem učestvuje Crna Gora.

Ovaj izuzetni događaj okupio je oko 300 najinovativnijih nastavnika iz oko 40 zemalja Evrope, a izložen je 81 obrazovni projekat inovativnog korištenja tehnologija u nastavi. Crnu Goru je predstavljala nastavnica Dijana Milošević, sa svojim projektom „Sa druge strane katedre“. Sa Dijanom, inače profesorom matematike u Osnovnoj školi „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, u Lisabonu su bili Ranko Čabrilo, PiL menadžer Microsoft-a za Crnu Goru i Aleksandra Vešović-Ivanović, član komisije za realizaciju projekta Kreativna nastava, prosvjetni nadzornik u Zavodu za školstvo.

Predavanja i radionice

Tokom trajanja Foruma smjenjivale su se različite aktivnosti i obaveze učesnika. Osim takmičarskog dijela, Forum je obilovao predavanjima i radionicama. Vodeći Microsoft-ovi stručnjaci u programu Partners in Learning, održali su izvrsna predavanja na kojima su govorili o temama vezanim za osavremenjavanje nastavne prakse.

Prvog dana uvodnu riječ i srdačni pozdrav uputila je Claudia Goya, generalni direktor Microsoft-a u Portugalu, a Forum je zvanično otvorio Anthony Salcito, potpredsjednik Sektora za obrazovanje u Microsoft-u. Pratili smo i niz radionica i predavanja o inovativnom učenju 21. vijeka.

Jedno od najinteresantnijih predavanja održao je Bruce Dixon, tvorac Anytime Anywhere Learning Foundation (www.aalf.org) , direktor IdeasLab programa (www.ideaslab.edu.au) i savjetnik ministarstava za obrazovanje Amerike, Australije, Kanade, Azije, mnogih zemalja Evrope, i predavač na konferencijama o savremenom obrazovanju širom svijeta. Moto njegovog predavanja, upućen nastavnicima, bio je „Be Bold".

Zanimljivo je bilo i predavanje dvije nevjerovatne žene Liv Amesen i Ann Bancroft, prve žene koje su osvojile polove, jedna Južni, druga Sjeverni. Tokom 2001. godine  Liv i Ann su postale prvi ženski tim koji je skijama prešao preko Antarktika sa ciljem da tokom ove avanture  putem Interneta o svom putovanju izvještavaju učenike u učionicama  širom svijeta (www.yourexpedition.com). U 2012. godini one će voditi tim od osam žena, sa svih kontinenata, u ekspediciji na Južni pol, sa ciljem ujedine oko dva miliona učionica i 50 miliona učenika u najveći razred na svijetu, s naglaskom na problem nestašice vode. Podršku ovoj ekspediciji daje i Microsoft-ov globalni program „Partneri u učenju“.

Jedan od predavača bio je i Kersten Thorndahl iz Danske, učenik devetog razreda, menadžer programa Media Patrol, čiji je slogan „Svaka učionica ima 12 ICT konsultanata". Cilj programa je stvoriti učeničke organizacije koje će promovisati upotrebu ICT među učenicima i nastavnicima. Njegovo predavanje bilo je "Digital natives as drivers of innovation and change in education". Zapažena je bila i prezentacija Mandeep Atwal, „Shout Programme", radionica Riine Vuorikar „Netbook Study", izlaganje Kirsten Panton, „Innovative Teaching" , rad Garetha Rittera na temu „Engaging Students", predavanje Kristen Weatherbay, analitičarke OECD-a, koja je govorila o projektu TALIS, Teaching and Learning International Survey (www.oecd.org/edu/talis).

Vrlo zanimljiva bila je i posjeta školi „Vasko de Gama“ i upoznavanje sa njihovim načinom organizacije i rada u odličnim uslovima i sa primjenom tehnologije od najnižih razreda.

Nastavnici – učesnici Foruma svoje projekte predstavili su međunarodnim sudijama, a nakon uvida u sve radove, proglašeni su pobjednici i najbolji radovi koji će učestvovati na Svjetskom forumu u Atini, u oktobru 2012. godine.

Listu pobjedničkih radova u svim kategorijama možete vidjeti na blogu Dijane Milošević (http://razred83.wordpress.com/2012/03/27/lista-pobjednika-na-pil-forumu-u-lisabonu-2012/).

Drago nam je što je i naš rad prepoznat kao uspješan primjer inovativnog korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju. Razgovarajući sa učesnicima Foruma uviđa se da je svima zajednička usmjerenost ka novim metodama primjene tehnologije u nastavi, te stvaranje uspješnije i savremenije nastavne prakse. Samo učešće u ovoj mreži inovativnih nastavnika predstavlja veliki podstrek za dalje usavršavanje i osavremenjavanje nastave, kao i za profesionalni razvoj nastavnika širom Evrope.

I pored bogatog i dobro organizovanog rasporeda, uspjeli smo vidjeti ponešto i od grada, koji nas je svojom veličinom i arhitekturom zadivio.

Expires

 
Attachments
Created at 11.4.2012 11:34  by System Account 
Last modified at 11.4.2012 11:34  by System Account